7.2.08

Gevangen dankzij een ander


Ik las vandaag een artikeltje in Weliswaar (http://www.weliswaar.be/) over hoe de familieleden van de gevangen moeten omgaan met problemen. Zij hebben niemand om erover te praten. Maar eindelijk komen er initiatieven, zo is er nu een lotgenotengroep opgericht.

Het is niet alleen het echte slachtoffer die lijdt, maar ook de lotgenoten van de dader.
Ik vind het verschrikkelijk dat ondanks de vervroegde invrijheidsstelling daders soms nog als onmensen worden behandeld in de gevangenis. Het zijn ook maar mensen. Ze hebben een misdaad gepleegd en moeten inderdaad worden gestraft, maar is het dan zoveel beter om ze ook nog eens af te zonderen van familie? Misschien is het goed dat de daders kunnen praten met hun vrouw, vader of moeder om zo in te zien wat ze fout hebben gedaan! Het zijn niet alleen professionelen die hulp kunnen bieden. Iedereen wil toch affectie, liefde, genegenheid. Waarom krijgen zij dat dan niet. Bij mij is er totaal onbegrip.

Moet de familie die buiten de gevangenismuren leeft, daarom ook boeten voor de zonden van de dader? Het is toch helemaal niet eerlijk, dat ze weken op voorhand moeten aanvragen of ze op die dag, dat uur eens 'in het kamertje' mogen of die dag, dat uur een verjaardagsfeestje voor hun kind mag georganiseerd worden. Of dat wanneer je vijf minuten telaat bent je geschorst wordt van de gunstmaatregel.

We leven in een maatschappij die mensen kansen geeft. Waarom de mensen in de gevangenis dan geen kansen geven, daar heb je ze ten minste nog in de hand. Waarom hoort dat niet bij de resocialisatie van de daders...Waarom gun je de familie die al genoeg afziet, geen affectie?

Heel veel vragen, vragen die waarschijnlijk onbeantwoord zullen blijven. Toch ben ik blij dat er lotgenotengroepen opgericht worden zodat ook de familie van de daders wat hulp krijgt. Het is voor hen net zo moeilijk als voor de dader die achter tralies zit.

6 opmerkingen:

Didier zei

Gevangen... een kans geven. Die krijgen ze. Veel gevangen genieten van onderwijs in de cel. Ze krijgen voor veel meer de kans. En ik vindt dat iemand die een fout heeft gemaakt een tweede kans verdient.

Maar we mogen ons geen illusies maken. De politiek is eenzijdig. Goed of slecht. Sorry voor het te moeten zeggen, maar de "goeien" worden gestraft met de slechte. Ze worden beide wel gestraft door gevangen te zitten, maar de maatregelen voor beide zijn ook hetzelfde. Ook al verdienen ze dit mssn niet.

En het scheiden van familie leden, dat is erg. Maar ik vind het nog erger dat misdadigers aanzien worden als slachtoffer. Wat voor die familieleden die hun kind of ouder kwijt zijn door zo'n geval. Die worden pas echt in de kou gelaten. Die zijn alles kwijt. En die pokkewet van na 1/3 vrijkomen is een levende schande in onze maatschappij. De persoon die dit bedacht heeft zouden ze mogen vastbinden en vierendelen. Dit zijn domme eenlijnige maatregelen die ze nemen. In het geval van die gevangenen is het om de veiligheid van de cipiers te garanderen. Als iedereen gelijk wanneer binnen mag dan zul je in de kortste keren gevangen zien ontsnappen. Die cipiers zijn vaak met teweinig om alles nu al veilig te kunnen doen. Dus hebben ze nood aan extra veiligheidsmaatregelen. Als dit nu in het nadeel is van de gevangenen... dan pech voor hen. Hun zoon of docher zit in het gevang en niet in een hotel. Het is mssn hard, maar ze zitten daar ook niet voor niets.

Maud zei

Ja die mening volg ik dus niet, met de argumenten die ik ervoor al gebruikte!

voorlopige invrijheidsstelling is een heel goede maatregel heel wat mensen komen goed terecht en er gaan jaren over zo'n aanvraag, dus het wordt heel goed bekeken

als je de (officiële)statistieken van het NIS zou bekijken dan zou je wel zien dat maar 1 of 2 gevallen hervallen
dus deze maatregel valt heel goed mee

de slachtoffers worden heel goed bijgestaan, er is direct slachtofferhulp, ze krijgen heuze schadevergoedingen en dergelijke

ik weet dat gevangenen onderwijs kunnen volgen, maar zelf al behalen ze daar een diploma, door hun strafblad moeten ze vaak toch aan de band werken

heel veel misdadigers kunnen terug rehabiliteren en resocialiseren en ik vind het dus echt niet gepast dat je hen dan scheef bekijkt. Mensen zijn nu eenmaal niet perfect. Ik keur het niet goed als ze iemand doodschieten, maar sommigen zitten voor veel minder vast!

En iedereen heeft recht op wat genegenheid. De veiligheid van de cipiers... Zijn het zij niet die de gevangenen mishandelen... Zij folteren af en toe wel de gevangenen. Ze zijn al genoeg beperkt in hun middelen. Ik zou jou wel eens willen zien zitten zonder genegenheid, overal papieren voor moeten tekenen enzo...

Het zou jou ook niet afgaan. Afzondering zorgt voor heel wat meer problemen dan je denkt.

Didier zei

Mishandelen van gevangenen? Niet vergeten hoeveel valse beschuldigingen die mensen krijgen te verduren. Hoeveel hebben ze nu al gestaakt omdat er niet genoeg middelen zijn. Respect voor die mensen, wat zij daar verduren.

Daarom was ik ook bezig over de gelijkheid in behandeling is niet correct. Iemand die in het gevang zit voor bijna niets is even erg gestraft als iemand voor moord. Om het zo uit te drukken.

Mensen die kleine misgrepen hebben gepleegd zouden meer rechten moeten krijgen i.v.m. familiebezoek. Maar voor een zwaardere crimineel moeten ze ook geen opendeurdag houden.

En over dat goed gekeken... Eens vragen of ze in Lot daar ook zo over denken. Die 3 hadden een negatief rapport gekregen en toch vrij. Die dag hebben ze wel scheel gekeken neem ik aan. Maar dat dit een uitzondering is geloof ik ook niet.

Maud zei

Mo kzegget hier en daar zijn uitzonderingen, echt!! Het wordt goed bekeken, voor ze het toelaten.

EN waarom solliciteren zoveel mensen dan voor cipier, als ze zo slecht behandeld worden?

Maud zei

ze hebben expres strafuitvoeringsrechtbanken opgericht é! ze werken nog niet goed, maarja zoals je weet heeft alles zijn tijd nodig in belgië net zoals de politiehervorming die nog niet in orde is

Didier zei

Je mag er 500 laten soliciteren als ze er maar 5 aannemen i.p.v. 13 dat ze gevraagd hadden is het toch een druppel op een hete plaat. En da was nog na een hele heisa in het nieuws. Anders waren het er verzekers nog minder.

En dat men in België veel tijd nodig heeft om iets te doen hebben we al gemerkt. We gaan de wapenwet aanpassen => 2-3 weken

Maar soms zijn ze vlugger. Wet aanpassen voor belspellekes => 2 dagen...

Alleen maar in België kom je zulke dingen tegen.